Taivaallinen ilotulitus juhlistaa 25-vuotiasta Hubblea

Nasa on julkaissut Hubble-avaruusteleskoopin 25-vuotista taivalta juhlistavan kuvan. Otoksessa on sumun ympäröimä 3 000 nuoren tähden joukko nimeltä Westerlund 2. 

"Hubble on muuttanut kokonaan näkökulmamme maailmankaikkeuteen paljastaen sen todellisen kauneuden ja rikkauden", kuvailee astronautti ja Nasan tiedelentojen johtaja John Grunsfeld. "Tämä näkymä tähtien ilotulitukseen sopii hyvin sen 25 tiedevuoden juhlimiseen."

Westerlund 2 -tähtijoukko sijaitsee 20 000 valovuoden etäisyydellä Kölin tähdistössä ja on 6–13 valovuotta halkaisijaltaan. Joukko on vain noin 2 miljoonan vuoden ikäinen ja sisältää joitakin Linnunradan kuumimmista ja massiivisimmista tähdistä. Tähdet ovat tiivistyneet sumusta, joka on jo hajonnut joukon keskeltä. Reunoilla sumun pilareiden sisällä on juuri syntyneitä tähtiä ja tähtialkioita.

25 vuoden aikana Hubblella on tehty yli 1,2 miljoonaa havaintoa 38 000 tähtitaivaan kohteesta. Dataa se on tuottanut yli 100 teratavua ja havaintoja on käytetty yli 12 800 tiedejulkaisuun.

Hubble laukaistiin avaruuteen päivälleen 25 vuotta sitten, 24. huhtikuuta 1990, avaruussukkulan kyydissä. Alkuaikoinaan teleskoopin havaintotarkkuus kärsi huomattavasti peilin hiontavirheestä, jota kompensoitiin vuonna 1993 avaruussukkulan huoltolennolla asennetuilla korjauslinsseillä.

Viides ja viimeinen huoltolento Hubblelle tehtiin 2009. Tuolloin tavoitteena oli jatkaa avaruusteleskoopin toimintaa viidellä vuodella, mutta Nasan mukaan Hubble saattaa pysyä käyttökelpoisena jopa vuoteen 2020 asti.

Hubblen virallinen seuraaja James Webb Space Telescope laukaistaan näillä näkymin aikaisintaan loppuvuodesta 2018. Projektia ovat hankaloittaneet lukuisat budjetin ylitykset ja viivästymiset.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)