SPHEREx-avaruusteleskooppi sai rahoituksen – havaitsee yli 300 miljoonaa galaksia vuonna 2023

Nasa rahoittaa uuden avaruusteleskoopin, joka laukaistaan neljän vuoden päästä. 215 miljoonaa euroa maksava SPHEREx-avaruusteleskooppi kuvaa kattavasti niin Linnunradan tähtiä kuin kaukaisia galaksejakin.

SPHEREx-teleskoopin nimi on lyhenne sanoista Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer. Sen arvioidaan keräävän dataa yli 300 miljoonasta galaksista ja 100 miljoonasta Linnunradan tähdestä.

Teleskoopin on tarkoitus kuvata koko taivas 96 eri aallonpituusalueella, jotka ulottuvat näkyvästä valosta lähi-infrapunaan.

"SPHEREx antaa ennennäkemättömän galaktisen kartan, joka sisältää sormenjälkiä aina ensimmäisistä maailmankaikkeuden hetkistä lähtien", kuvailee Thomas Zurbuchen Nasasta.

"Saamme uusia johtolankoja tieteen suurimpiin arvoituksiin, kuten mikä sai maailmankaikkeuden laajenemaan niin nopeasti alle nanosekunti alkuräjähdyksen jälkeen", hän arvioi.

Huolimatta suuresta budjetistaan ja tarkasta spektrierottelukyvystään avaruusteleskoopin pääpeili on aukoltaan vain 20 senttimetrin kokoinen. Se kuvaa kerrallaan 3,5×11,3 asteen alueen taivaalta.

Havaintoja hyödynnetään myöhemmin esimerkiksi James Webb- ja WFIRST-avaruusteleskooppien kohteiden valitsemisessa.

SPHEREx valittiin toteutettavaksi vuonna 2016 tulleiden yhdeksän hakemuksen joukosta. Nasan paneeli piti kriteereinä sekä projektien tieteellistä potentiaalia että toteutettavuuden uskottavuutta. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)