Halpa keksintö voi parantaa maanpinnalta tehtäviä eksoplaneettahavaintoja selvästi

Uudentyyppinen valoa sirottava suodin lupaa selvää parannusta eksoplaneettojen havaitsemiseen. Ilmakehän aiheuttamia häiriöitä korjaava suodin parantaa fotometrisiä mittauksia selvästi.

"Tämä halpa teknologia antaa korkean tason tarkkuutta eksoplaneettojen ylikulkujen fotometriaan", kuvailee Gudmundur Stefansson Pennin valtionyliopistosta.

"Teknologia on erityisen relevantti, kun Nasan ensi vuodeksi suunniteltu TESS-avaruusteleskooppi laukaistaan, näillä näkymin alkuvuodesta 2018."

Suotimen avulla pystytään TESSin löytämien eksoplaneettojen ylikulkuja seuraamaan entistä paremmin maanpäällisillä teleskoopeilla tehtävissä jatkohavainnoissa.

Toimintaperiaatteeltaan suodin sirottaa valoa tasaisesti tiettyyn kulmaan. Tarkoituksena on levittää tähden valoa laajemmalle, mutta samalla tasoittaa ilmakehän aiheuttamia häiriöitä, jotta mittaustarkkuus paranee.

Suodin koostuu mikroskaalan kuvioinnista muovipolymeerissä, joka on lasilevyn pinnalla. Yksinkertaisuutensa vuoksi se on hyvin edullinen tapa nostaa havaintotarkkuutta.

Kuvan muodostaviin havaintoihin menetelmä ei sovellu, koska kuva vain sumentuisi. Sen sjaan valokäyrän mittauksessa se on omiaan.

Suotimen toimintaa demonstroidaan myös videolla, jossa sitä verrataan kahteen yleensä käytettyyn tapaan. Tavalliset menetelmät ovat joko pistemäiseksi fokusoitu tai renkaaksi defokusoitu tähden kuva. Suotimen läpi kohinaa tulee huomattavasti vähemmän.

Teknologiaa on tähän mennessä testattu 5-metrisessä Hale-teleskoopissa, 3,5-metrisessä ARC-teleskoopissa sekä Davey Lab-observatorion 0,6-metrisessä teleskoopissa ja tulokset ovat lupaavia. 

Aiheesta lisää PSU (englanniksi)