Nasan tutkimus valmistui – testitulosten väärentäminen johti 620 miljoonan euron tuhoihin

Vuosina 2009 ja 2011 epäonnistuneista Taurus XL -kantorakettien laukaisuista on julkaistu tutkinta. Nasan mukaan ongelmiin johtivat Sapa Profiles Inc -yhtiön toimittamat huonolaatuiset alumiiniosat.

"Nasa luottaa teollisuuden rehellisyyteen koko toimitusketjussa. Vaikka teemme omaakin testausta, emme pysty testaamaan jokaista komponenttia uudelleen itse", kommentoi Nasan laukaisupalvelujen johtaja Jim Norman.

Julkaistussa raporttitiivistelmässä kerrotaan OCO- ja Glory-satelliittien laukaisujen yksityiskohtia. Kantoraketin kärkikartio ei auennut kummassakaan laukaisussa ja tämän vuoksi ylemmällä vaiheella oli liikaa massaa päästäkseen kiertoradalle.

Erillisiä mekanismin vikaantumisen syitä tunnistetaan raportissa kolme. Ne eivät yksistään olisi riittäneet kärkikartion juuttumiseen, mutta yhdessä aiheuttivat sen.

Niistä tärkein kuitenkin perustui Sapa Profiles Inc (SPI) -yhtiön materiaalien testien väärentämiseen jo vuosina 2000–2002. SPI toimitti osia kantoraketista vastanneelle Orbital Sciences Corporation -yhtiölle.

Yhteensä kaikkien lennoilla tuhoutuneiden satelliittien arvo nousee 620 miljoonaan euroon ja samalla menetettiin vuosien tieteellinen työ.

SPI-yhtiö suostui maksamaan yhteensä 41 miljoonan euron korvaukset Yhdysvaltojen hallinnolle sekä muille laukaisujen asiakkaille. Menettely koskee vain siviilipuolen sovittelua eikä sisällä vastuun myöntämistä.

Vuosien 2009 ja 2011 jälkeen rakettimalli oli pitkään poissa käytöstä, mutta se nimettiin uudelleen Minotaur-C:ksi ja lensi onnistuneesti 2017.

Sapa Profiles Inc puolestaan muutti nimensä Hydro Extrusion Portland Inc:ksi. Tapauksen vuoksi se on ollut Yhdysvaltojen hallinnon mustalla listalla tilausten osalta vuodesta 2015 lähtien.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)