Nasa suunnittelee mullistavaa mikroaaltorakettia

Nasa kehittää uudenlaista kantorakettia, joka voisi mullistaa laukaisut avaruuteen. Säteilytetyssä lämpöpropulsiossa ajoainetta ei lämmitetä kemiallisen palamisen avulla kuten perinteisissä raketeissa. Sen sijaan maanpinnalta tuleva laser- tai mikroaaltosäde kuumentaa ajoaineen.

"Yleensä perinteisillä raketeilla on kolme vaihetta ja noin kolmen prosentin hyötykuorma", arvioi Kevin Parkin Nasan Ames-tutkimuskeskuksesta. "Tässä työntövoimajärjestelmässä on yksi vaihe ja hyötykuormaa viidestä viiteentoista prosenttia."

Tehokkuus perustuu siihen, että ajoaine saadaan lämmitettyä huomattavasti kuumemmaksi kuin kemiallisissa raketeissa. Se purkautuu raketin suuttimesta suuremmalla nopeudella ja antaa paremman työntövoiman massaansa nähden. Kaiken lisäksi alus olisi monikertakäyttöinen, mikä alentaisi laukaisujen hintaa entisestään.

Uusi teknologia on tullut mahdolliseksi mikroaaltoja lähettävien gyrotroni-laitteiden nopean kehityksen myötä. Viime vuosikymmeninä niiden hinta on laskenut ja teho noussut useita kertaluokkia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)