Jupiteriin saapuva Juno kohtaa aurinkokunnan ankarimman säteily-ympäristön

Jupiter on saamassa pienen seuralaisen Maasta. Kyse on Nasan Juno-luotaimesta, joka asettuu kiertämään kaasujättiläistä kahden viikon kuluttua. Juno käy lähempänä planeetan pilviä kuin mikään Jupiteria kiertänyt alus tähän mennessä.

Junon elliptisen radan alin piste on 4 700 kilometrin korkeudella planeetan pilvistä. Tämä on lähes kymmenen kertaa likempänä kuin edellinen ennätys, jonka teki Pioneer 11 vuonna 1974.

Lähiohitus vie Junon Jupiterin magneettikentän sisälle, jossa vallitsevat aurinkokunnan säälimättömimmät säteilyolot. "Koko lentonsa aikana Juno tulee altistumaan yli sataa miljoonaa hammasröntgeniä vastaavalle säteilylle", sanoo luotaimen projektijohtaja Rick Nybakken.

Säteily on otettu huomioon Junon suunnittelussa. Ensinnäkin elliptinen rata minimoi Junon viettämän ajan säteilyvyöhykkeellä. Toisekseen Juno on suojattu huolella. Sen "aivot" ovat titaaniholvin sisällä, joka vähentää säteilyä 800-kertaisesti.

Lopulta tämäkään ei riitä. "Lennon aikana korkeaenergisimmät elektronit tunkeutuvat holviin aikaansaaden sekundäärisiä fotoneita ja hiukkasia", kertoo Heidi Becker Junon säteilymonitoroinnin tiimistä. "Jatkuva pommitus rikkoo atomien väliset siteet Junon elektroniikassa."

Luotaimen on laskettu kuitenkin pysyvän toimintakykyisenä 20 kuukauden ajan. Ohilentojensa aikana Juno tutkii muun muassa Jupiterin pilvien alaista maailmaa ja revontulia. Se saapuu kaasujättiläisen luo 4. heinäkuuta.

Aiheesta lisää Jet Propulsion Laboratory (englanniksi)