Historian suurin satelliittilaivue tuo 50 megan internetin kaikkialle maailmaan

Virgin-yhtiöiden Richard Branson hehkuttaa saaneensa lukumäärällisesti laskettuna kautta aikojen suurimman satelliittilaukaisutilauksen.

Bransonin tavoitteena on viedä avaruuteen huikeat 650 kappaletta vain 125-kiloisia satelliitteja. Ne pystyvät tarjoamaan käyttäjilleen internetin 50 megabitin sekuntinopeudella kaikkialla maailmassa.

Satelliittien laukaisun on määrä alkaa vuonna 2017 ja täysi toiminnallisuus on odotettavissa parin vuoden kuluessa siitä.

"Kansainvälisen televiestintäliiton mukaan vuoden 2014 yli puolella maailman väestöstä ei ollut internet-yhteyttä", kuvailee Branson. "Tämä uusi satelliittilaivue voisi dramaattisesti parantaa tätä lukua ja tuoda mahdollisuuksia niille miljardeille, jotka kärsivät nyt teknologian puutteesta."

Satelliittien rakennuttaja on uusi OneWeb-yhtiö, jonka päärahoittajina ovat Virgin ja Qualcomm. SpaceNews arvioi, että koko satelliittiprojektin hinta liikkuu noin 1-1,5 miljardin euron tietämissä. Maanpäällisille käyttäjille riittäisi tiettävästi vain 36 senttimetrin kokoinen tietokoneohjattu antenni.

Suuria suunnitelmia maailmanlaajuisesta matalan radan nopeasta satelliitti-internetistä on ollut aiemminkin, mutta ne ovat aina kaatuneet rahoituksen puutteeseen. Kauempana sijaitsevan geostationaarisen radan sovellusten haittapuolena ovat taasen etäisyydestä johtuva neljännessekunnin viive sekä käyttäjien tarvitsemat suuremmat antennit.

Laukaisemiseen aiotaan käyttää Virgin Galacticin suunnitteilla olevaa LauncherOne-rakettia, joka laukaistaan matkaan WhiteKnightTwo-lentokoneen kyydistä. Se pystyy viemään avaruuteen noin 230 kiloa kerrallaan. Virgin toivoo LauncherOnen pääsevän käyttövalmiiksi jo ensi vuonna.

Aiheesta lisää Virgin (englanniksi)