Erikoinen ilmajarrutusta testaava nanosatelliitti pääsi avaruuteen

Torstaina laukaistu Dragon-huoltolento tuo Kansainväliselle avaruusasemalle ainutlaatuisen CubeSat-nanosatelliitin. Qarman-satelliitti on suunniteltu testaamaan lämpökilven toimintaa ja selviytymään jarrutuksesta Maan ilmakehässä.

Qarman on määrä vapauttaa tammikuun lopulla avaruusasemalta kiertoradalle. Testausvaiheen jälkeen satelliitti avaa aurinkopaneelinsa, jotka samalla lisäävät sen poikkipinta-alaa ja hidastumisnopeutta.

Muutaman kiertoradalla vietetyn kuukauden jälkeen satelliitin korkeus on vähitellen laskenut avaruusaseman yli 400 kilometristä noin 100 kilometriin. Tällä korkeudella alkaa varsinainen kova ilmajarrutus.

Satelliitin tutkimusaiheena on laitteen tylpässä päässä sijaitseva korkkipuun materiaaliin perustuva lämpökilpi. Sen sisällä on lämpökilven toimintaa mittaavia antureita.

Jarrutuksen kiertoratanopeudesta lopulliseen ilmakehässä putoamisen vauhtiin arvioidaan kestävän korkeintaan 18 minuutin ajan. 

Vaikka satelliitin arvioidaan selviävän ilmajarrutuksesta, ei sillä ole mukanaan laskuvarjoa tai muuta laskeutumisjärjestelmää. Tästä syystä se ei tule selviämään maanpintaosumasta vahingoittumattomana, vaan todennäköisesti tuhoutuu.  

Kerätyt tiedot kuitenkin pelastuvat, sillä putoamisensa aikana Qarman viestittää datan talteen Iridium-tietoliikennesatelliittien kautta.

ESAn rahoittaman ja belgialaisen Karman Institute for Fluid Dynamics -tutkimusorganisaation rakentaman satelliitin tavoitteena on edistää lämpökilpien suunnittelua tulevissa projekteissa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)