Antares-kantoraketti tuhoutui laukaisussa viime yönä Yhdysvalloissa

Orbital Sciences -yhtiön Antares-raketti tuhoutui heti laukaisunsa jälkeen Wallopsin laukaisukeskuksessa Virginiassa viime yönä. Kyseessä oli Nasan tilaama Cygnus-huoltoaluksen laukaisu Kansainväliselle avaruusasemalle. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, mutta laukaisualusta kärsi mittavia vaurioita.

Nasa näytti laukaisun suorana internetissä ja se on katsottavissa nyt esimerkiksi YouTubessa. Videolla näkyy, miten raketti nousee ensin normaalisti noin kymmenen sekunnin ajan. Sitten todennäköisesti toinen raketin ensimmäisen vaiheen nestemoottoreista vikaantuu, mikä näkyy epäsäännöllisenä liekkinä.

Moottori räjähtää noin sekunnin kuluttua ongelmien alkamisesta. Tämän jälkeen raketti putoaa laukaisualustalleen ja tuhoutuu räjähdyksessä. Erilleen lentävät savuvanaa jättävät palaset ovat raketin toisen vaiheen kiinteän polttoaineen kappaleita.

Samaa rakettia yritettiin laukaista jo kerran noin vuorokautta aiemmin, mutta tuolloin laukaisun vaara-alueelle merellä oli eksynyt purjevene. Laukaisu peruttiin silloin turvallisuussyistä.

Antares-raketti on 42 metriä korkea ja 3,9 metriä leveä ja se kuuluu keskiraskaisiin kantoraketteihin. Raketti on kehitetty Taurus II. Kyseessä oli rakettimallin viides laukaisu ja ensimmäinen epäonnistuminen.

Onnettomuuden syyt tutkitaan tarkoin ja koska kyseessä on Nasan tilaama laukaisu, niin niistä myös tiedotetaan tarkasti.

Kyseessä on iso takaisku Orbital Sciences -yritykselle, Nasan yksityisyhtiöiltä tilattujen huoltolentojen ohjelmalle sekä Wallopsin laukaisukeskukselle.

Video laukaisuyrityksestä YouTubessa