Vieraiden planeettojen taivaat saattavat ajoittain räjähtää

Suurten kivisten planeetojen kaasukehissä voi tapahtua äkkinäisiä mullistuksia. Vetykaasun räjähdys tuottaisi silmänräpäyksessä jopa useiden valtamerien verran vettä.

Vety on tunnetusti erittäin räjähdysherkkä kaasu. Toisaalta monen planeetan kaasukehä koostuu suurelta osin vedystä. Miksei niissä siis räjähtele?

Syynä on palamisreaktioon tarvittava happi, joka usein puuttuu kaasukehästä. Nyt saksalaiset tutkijat ovat selvittäneet, mitä tapahtuu, jos planeetan kaasukehässä on runsaasti sekä happea että vetyä.

Tutkimusryhmän mukaan esimerkiksi supermaapalloille eli maapallon kookkaammille serkuille voi hyvinkin muodostua vety- ja happipitoinen kaasukehä. Heti kun molempia kaasuja on ehtinyt kerääntyä riittävästi, salama tai kosmisten säteiden pommitus pystyy aiheuttamaan planeetanlaajuisen räjähdyksen.

Koska vedyn palaminen tuottaa vettä, kaasukehän räjähtäminen kastelee koko planeetan. Tutkimuksen mukaan tapahtuma saattaisi tuottaa supermaapallolle vettä jopa kymmenen kertaa enemmän kuin maapallon kaikissa merissä on yhteensä.

“Vesi syntyisi silmänräpäyksessä. Tapahtuman kesto olisi sekuntien luokkaa tai vähemmän", toteaa John Lee Grenfell Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksesta DLR:stä.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)