Vesihöyry muokkaa kuumien kiviplaneettojen koostumusta

Uusi yhdysvaltalaistutkimus pyrkii vastaamaan kysymykseen, mitä kiviplaneetoille tapahtuu kuumissa ja kosteissa oloissa. Vesihöyryn arvioidaan liuottavan kiviainesta ja karkaavan sitten avaruuteen. Prosessi voi johtaa isoihin muutoksiin pitkien aikojen kuluessa.

"Jos piitä poistuu höyryn mukana paljon, voidaan päätyä paljon tiheämpään planeettaan kuin odotettaisiin. Joskus jopa hurjan tiiviiseen", kuvailee Bruce Fegley Washingtonin yliopistosta St. Louisista. "Maapallon keskitiheys on noin 5,5 grammaa kuutiosenttiä kohden, mutta Corot-7b:n tiheys on lähemmäs kymmenen grammaa kuutiosenttiä kohden. Niin korkeaa tiheyttä on jo hankala selittää."

Kepler-avaruusteleskoopin havainnoista on paljastunut tähän mennessä yli sata kuumaa kiviplaneettaa, jotka kiertävät lähellä emotähtiään.

Tutkijat toivovat, että avaruusteleskooppien spektrometrit antavat lisää vihjeitä kuumilla kiviplaneetoilla tapahtuvista prosesseista. Toistaiseksi on saatu havaintoja kuumista kaasuplaneetoista irtoavasta piistä, magnesiumista ja natriumista. Vastaavia mittauksia ei ole vielä saatu tehtyä kuumista kiviplaneetoista, joita on hankalampi havainnoida.

Aiheesta lisää Washingtonin yliopisto (englanniksi)