Tutkijat löysivät vesiplaneetan

Tutkijat ovat löytäneet pääosin vedestä koostuvan planeetan. Löydöstä kerrottiin tällä viikolla ilmestyneessä Nature-lehdessä.

Arvio planeetan vetisestä olemuksesta perustuu sen tiheyteen. Planeetan massa on 6,6 maapallon massaa ja halkaisija 2,7 maapallon halkaisijaa. Näin ollen kohteen tiheys on vain noin kolmasosa maapallon tiheydestä. Tutkijat uskovatkin, että nyt löydetyn planeetan massasta kolme neljäsosaa on vettä.

Kohdetta ympäröi myös noin 200 kilometriä paksu kaasukehä. ”Se on paljon Maan ilmakehää paksumpi, joten korkea paine ja valon puuttuminen sulkevat pois elämän mahdollisuuden meidän tuntemassamme muodossa”, löydön tehnyttä tutkimusryhmää johtanut David Charbonneau kertoo.

Planeetta kiertää emotähteään noin 70 kertaa lähempänä kuin Maa Aurinkoa. ”Koska planeetta on niin lähellä emotähteään, sen pinnan on oltava lämpötilaltaan noin 200-asteinen eli liian kuuma, jotta vesi voisi olla nestemäisessä olomuodossa", Charbonneau selittää. Planeetan sisäosissa vesi esiintyy kuitenkin luultavasti jäänä.

(Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2010)

ESOn suomenkielisillä sivuilla julkaistu lehdistötiedote löydöstä