Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Timanttiplaneetan kaasukehän koostumus selvisi - viitteitä hiilestä

27.02.2016Sakari Nummila
Taiteilijan näkemys Janssen-planeetasta. Kuva ESA / Hubble, M. Kornmesser

Tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaan onnistuneet analysoimaan supermaapallon kaasukehää.

Tulosten perusteella Janssen-planeetan kaasukehä koostuu lähinnä vedystä ja heliumista. Se on myös erittäin kuiva, sillä vedestä ei havaittu merkkiäkään.

Supermaapallot ovat maapalloa kookkaampia planeettoja, mutta pienempiä kuin suuret kaasuplaneetat. Tavallisesti supermaapallot ovat Maan tapaan kivisiä.

Nyt tutkittu Janssen-planeetta on kuitenkin poikkeus, sillä mallinnusten mukaan jopa kolmannes sen massasta saattaa olla hiiltä. Suuren paineen ja lämpötilan takia hiili on todennäköisesti suurelta osalta muuttunut timantiksi.

Havaintoaineisto sisältää myös viitteitä vetysyanidista eli sinihaposta. Tulos on jännittävä, sillä vetysyanidi viittaa hiilitä runsaasti sisältävään kaasukehään.

“Jos vetysyanidin ja muiden molekyylien olemassaolo varmistuu tulevina vuosina, se tukisi teoriaa, että planeetta todellakin on hiilipitoinen ja erittäin eksoottinen paikka", toteaa Jonathan Tennyson UCL-yliopistosta. "Vetysyanidi tosin on erittäin myrkyllistä, joten se ei ehkä ole planeetta, jolla haluaisin elää."

Aiheesta lisää Hubblen sivuilla (englanniksi)

Avainsanat: Hubble, 55 Cancri e, Janssen, timanttiplaneetta, supermaapallo, kaasukehä, Jonathan Tennyson, hiili, timantti, vetysyanidi