Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Tihentymä kertoo kaksoistähden ympärille syntymässä olevista planeetoista

14.02.2016Mikko Suominen
Taiteilijan näkemys planeettakunnasta HD 142527. Ainekiekon tihentymä on tumma kaareva osa kuvan yläosassa. Kuva B. Saxton / NRAO / AUI / NSF

Tutkijat ovat kuvanneet kaksoistähden HD 142527 ympärillä olevaa ainekiekkoa. Nuoren tähtiparin ympärillä uskotaan olevan tiivistymässä protoplanetaarisesta kiekosta planeettoja, mutta toistaiseksi pystytään erottamaan vain tihentymä ainekiekossa.

Havainnot tehtiin Chilessä sijaitsevalla ALMA-teleskoopilla millimetri- ja alimillimetrialueen aallonpituuksilla. Varsinaisessa kuvassa ei erotu tähtiä, vaan lähinnä voimakas tihentymä kuvan yläosassa ainekiekossa. Yllä olevassa taiteilijan näkemyksessä alue on merkitty tummaksi.

Tihentymä sijaitsee noin 50-kertaisella Maa-Aurinko-etäisyydellä keskustähdestä. Se on laajuudeltaan noin kolmasosan täysympyrästä ja sen muodostuminen saattaa olla kaksoistähden painovoiman aiheuttama erikoisuus.

"Tihentymässä lämpötila on niin alhainen, että kaasu muuttuu jääksi, joka kasaantuu alueen hiukkasiin", kuvailee Andrea Isella Houstonin Rice-yliopistosta. "Prosessin arvioidaan lisäävän hiukkasten liimautumista toisiinsa ja se nopeuttaa planeetta-alkioiden ja myöhemmin planeettojen muodostumista."

Oheisessa kuvassa on punaisella renkaalla merkitty pienemmän tähden rata isomman ympärillä. Ne kiertävät toisiaan noin miljardin kilometrin etäisyydellä eli Aurinko-Saturnus-välimatkan päässä.

Kaksoistähti HD 142527 sijaitsee meistä noin 450 valovuoden päässä. Se koostuu tähdistä, joista suuremman massa on yli kaksinkertainen verrattuna Aurinkoon ja pienemmän massa noin kolmanneksen Auringosta. Tähdet ovat noin miljoonan vuoden ikäisiä eli vasta kosmisessa vauvaiässään.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi) 

Avainsanat: HD 142527, kaksoistähti, protoplanetaarinen kiekko, Andrea Isella