Tähtitieteilijät uskovat löytäneensä jättiläismäisen kuun 8 000 valovuoden päässä maapallolta

Ensimmäinen aurinkokunnan ulkopuolinen kuu on todennäköisesti paljastunut. Yllättäen kyseinen kohde on usean maapallon massainen ja koostuu kaasusta.

Noin 8 000 valovuoden päässä maapallolta sijaitsee valtava kaasuplaneetta. Uusien havaintojen perusteella tätä planeettaa kiertää Neptunuksen kokoinen kuu.

"Tämä voi olla ensimmäinen tunnettu tapaus kuusta aurinkokuntamme ulkopuolella", toteaa David Kipping Columbian yliopistosta.

Ensimmäisen kerran mahdollisesta eksokuusta saatiin viitteitä viime vuonna. Nyt havainto on saatu huomattavasti varmemmalle pohjalle.

Uudet tulokset perustuvat Nasan Hubble- ja Kepler-teleskooppien havaintoihin. Näyttö kuun olemassaolon puolesta näyttää erittäin vahvalta, mutta tutkijat haluavat vielä tehdä lisää havaintoja ennen kuin he uskaltavat julistaa löydön täysin varmaksi.

“Ensimmäinen eksokuu on luonnollisesti poikkeuksellinen väite ja tarvitsee poikkeukselliset todisteet", Kipping selittää.

Vaikka nyt paljastunut kaukainen eksokuu on monta kertaa maapalloa massiivisempi, sen on arvioitu olevan lähes sata kertaa kevyempi kuin planeetta, jota se kiertää. Kaksikon massojen suhde on siis suunnilleen sama kuin maapallolla ja omalla Kuullamme.

Oma kiertolaisemme syntyi, kun suuri kappale törmäsi maapalloon ja heitti paljon materiaalia kotiplaneettamme kiertoradalle. Kepler-1625b ja sen kuu sen sijaan koostuvat molemmat kaasusta, joten tämä herättää kysymyksiä siitä, miten kuu on voinut muodostua.

Arvioiden perusteella eksokuun pintalämpötila on noin 80 celsiusastetta.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2018 tai 1/2019.