Poikkeuksellisesta Kepler-47-järjestelmästä löytyi kolmas planeetta

Kaukaisesta tähtijärjestelmästä on paljastunut kookas planeetta kahden pienemmän planeetan välistä. Kaikki planeetat kiertävät samaan aikaan kahta tähteä.

Kepler-47-kaksoistähden ympäriltä on löytynyt kolmas kiertolainen. Kyseessä on ainoa tunnettu kohde, jossa useampi planeetta kiertää samanaikaisesti kahden tähden ympäri.

Suurempi tähdistä on suunnilleen oman Aurinkomme kokoinen, mutta pienempi kuuluu niin sanottujen punaisten kääpiötähtien luokkaan. Sillä on massaa vain kolmannes Auringon massasta.

Tähdet ovat melko lähellä toisiaan ja tekevät kierroksen toistensa ympäri reilussa seitsemässä päivässä.

Entuudestaan tunnetut planeetat ovat 3,1 ja 4,7 maapallon kokoisia. Niiltä kuluu 49 ja 303 päivää tähtikaksikon kiertämiseen. Kokonsa puolesta koko järjestelmä mahtuisi maapallon kiertoradan ja Auringon väliin.

Nyt löydetty uusi planeetta on näistä kookkain, sillä se on jopa 7 maapallon kokoinen.

Lisäksi kaikkien odotusten vastaisesti se sijaitsee kahden muun planeetan välissä. Sen kiertoaika on vain 187 päivää.

"Emme todellakaan olettaneet sen olevan järjestelmän suurin planeetta. Tämä oli lähes järkytys", toteaa William Welsh San Diegon osavaltion yliopistosta.

Löytö auttaa tutkijoita ymmärtämään tätä poikkeuksellista tähtijärjestelmää. Sen avulla pystyttiin esimerkiksi päättelemään, että näiden planeettojen tiheys on pienempi kuin yhdenkään oman aurinkokuntamme planeetan tiheys.

Aiheesta lisää SDSU (englanniksi)