Pienitähtiset aurinkokunnat saattavat olla huonoja paikkoja älykkäälle elämälle

Tuoreen tutkimuksen mukaan pienten emotähtien aurinkokunnat ovat epätodennäköisiä paikkoja synnyttämään kehittynyttä elämää. Tulos julkaistiin International Journal of Astrobiology -lehdessä.

Suhteellisen vakaana pysynyt ilmasto on saattanut olla ratkaisevassa osassa siinä, että maapallolle pystyi kehittymään ihmisten kaltaista älykästä elämää. Vakaa ilmasto on puolestaan syntynyt suuren Kuun ansiosta, joka on vakauttanut Maan pyörimisakselin.

Nyt tutkijat ovat laskeneet, voisiko suuri kuu pysyä 5 miljardin vuoden ajan vakaalla radalla niin sanottujen elämänvyöhykkeellä olevien planeettojen ympärillä. 5 miljardia vuotta valittiin rajaksi, koska sen ajateltiin olevan riittävän pitkä aika monimutkaisemman elämän kehittymiselle.

Tulosten perusteella kuu ei voi selviytyä yli 5 miljardia vuotta, jos planeetan emotähti on yli puolet pienempi kuin oma Aurinkomme. Planeetan rakenne myös vaikuttaa jonkin verran kuun radan vakauteen.

Tutkijat olivat kiinnostuneita etenkin planeetoista Kepler-62e ja Kepler-62f, koska niiden tiedetään olevan kivisiä ja sellaisella etäisyydellä emotähdestään, että vesi voisi olla nesteenä niiden pinnalla. Jotta sopiva kuu voisi kestää yli 5 miljardia vuotta, planeetoista ensimmäisen täytyisi olla muodostunut raudasta. Jälkimmäinen planeetta sen sijaan voisi pitää suuren kuun pitkään kiertoradallaan useassakin eri vaihtoehdossa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)