Missä ovat eksokuut?

Uusi tutkimus ehdottaa eksokuiden olevan luultua harvinaisempia niiden emotähtien aiheuttaman ilmiön vuoksi.

Toistaiseksi ei ole havaittu yhtäkään varmaa eksokuuta eli vieraan tähden planeettaa kiertävää kuuta. Tämä johtuu pääosin siitä, ettei eksoplaneettahavaintojen tarkkuus vielä ole kovin hyvällä tasolla. Tärkeä toinen syy voi olla, että eksokuita on luultua vähemmän.

Kiinalaistutkijoiden mukaan fotoevaporaatio eli suurienergisen säteilyn aiheuttama aineen kaasuuntuminen ja kuljettuminen pois saattaa selittää eksokuiden puuttumista. Ilmiön saa aikaan ultraviolettisäteily ja muu sitä suurienergisempi säteily. Vaikkei fotoevaporaatio ole nopeaa, kymmenien tai satojen miljoonien vuosien kuluessa se voi irrottaa taivaankappaleista merkittäviä määriä ainetta.

Tutkimuksessa mallinnettiin Neptunuksen kaltaista planeettaa, joka kiersi emotähteään hyvin lähellä eli kymmenesosan Maa-Aurinko-etäisyyden päässä. Planeetalla oli aluksi paljon kuita, mutta fotoevaporaation vuoksi se menetti vähitellen massaansa.

Planeetan massan ja samalla painovoiman pienetessä sitä kiertävät kuut ajautuivat kauemmille radoille, jotka kävivät yhä elliptisemmiksi ja lopulta epästabiileiksi. Lopulta eksokuut karkasivat. Kuut joko törmäsivät tähteen tai planeettoihin tai jäivät kiertämään tähteä omillaan.

Suurin osa toistaiseksi löydetyistä eksoplaneetoista kiertää emotähtiään hyvin lähellä. Kaukana tähdistä kiertäviin eksoplaneettoihin ja niiden kuihin fotoevaporaatio ei vaikuta paljonkaan.

Aiheesta lisää AAS (englanniksi)