Lämpimät kaasujättiläiset eivät ole niin yksinäisiä kuin luullaan

Uusi tutkimus paljastaa, että lämpimät jupiterit eli suhteellisen lähellä emotähtiään kiertävät massiiviset kaasuplaneetat eivät ole läheskään aina tähden ainoita planeettoja. Kepler-avaruusteleskoopin havaintoihin perustuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin 27 planeettajärjestelmää, joissa oli tämän tyypin planeetta. Peräti 11 niistä löytyi muitakin planeettoja, jotka olivat kooltaan Maan ja Neptunuksen välillä.

Tähän asti on uskottu, että suurin osa lämpimistä jupitereista on syntynyt kauempana emotähdestään ja vaeltanut sitten lähemmäksi. Tässä prosessissa muiden planeettojen uskotaan usein törmäävän näihin isompiin kappaleisiin tai sinkoutuvan pois.

"Arviomme mukaan suuri osa lämpimistä jupitereista ei ole voinut siirtyä nykyisiin paikkoihinsa dynaamisesti ja kannattaisi harkita nykyistä vakavammin, että ne muodostuivat nykyisissä paikoissaan", sanoo tutkimusta johtanut Chelsea Huang Toronton yliopistosta.

Lämpimiksi jupitereiksi kutsutaan eksoplaneettoja, joiden kiertoaika on noin 10–200 Maan vuorokautta. Ne kiertävät tähtiä hieman kauempana kuin kuumat jupiterit. Tutkijaryhmä pitää todennäköisenä, että suurin osa kuumista jupitereista poikkeaa lämpimistä ja on vaeltanut nykypaikalleen kauempaa. Tätä tukee se, että kuumilla jupitereilla on nykyhavaintojen mukaan erittäin harvoin planeettakumppaneita. 

Aiheesta lisää University of Toronto (englanniksi)

***************************

Tähdet ja avaruus -lehden internet-uutiset ovat kahden viikon kesätauolla. Jatkamme uutisointia taas 1.8. alkaen.