Laboratoriossa syntyi hyppysellinen vieraan planeetan kaasukehää

Tutkijat yrittivät luoda laboratoriossaan esimerkin kaukaisten kaasuplaneettojen kaasukehästä. Samalla syntyi yllättäen myös merkittävä määrä hiilidioksidia ja vettä.

Nasan tutkimuksessa vedyn ja hiilimonoksidin seosta lämmitettiin yli 1 100 celsiusasteen lämpötilaan sekä altistettiin voimakkaalle ultraviolettisäteilylle. Tavoitteena oli simuloida niin sanottujen kuumien jupiterien kaasukehiä.

Kuumat jupiterit ovat suuria kaasuplaneettoja, jotka kiertävät erittäin lähellä emotähteään. Näiden planeettojen lämpötilat ovat tyypillisesti 530–2 800 celsiusastetta. Omassa aurinkokunnassamme ei ole yhtään tämänkaltaista planeettaa, mutta niitä on löytynyt monien muiden tähtien ympäriltä.

"Vaikka on mahdotonta täysin simuloida näin rankkoja olosuhteita laboratoriossa, voimme päästä erittäin lähelle", uskoo Murthy Gudipati Nasasta.

Tutkijat yrittivät löytää vastausta etenkin kysymykseen, miksi kuumien jupiterien kaasukehien yläkerrokset ovat usein läpinäkymättömiä, vaikka pilvien ei ole ajateltu säilyvän koossa niin korkealla. Todennäköinen vastaus löytyi, kun ultraviolettisäteilyn ansiosta kokeessa syntyi orgaanisia aerosoleja, jotka muuttivat kaasuseoksen sameaksi. Yllättäen samalla muodostui myös merkittävästi hiilidioksidia ja vettä.

"Uudet tulokset ovat välittömästi hyödyllisiä, kun tulkitsemme, mitä näemme kuumien jupiterien kaasukehissä", iloitsee Mark Swain Nasasta.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)