Kaukaiselta planeetalta löytyi valtava komeettamainen pyrstö

Nasan Hubble-avaruusteleskooppi on kuvannut kaukaista Neptunuksen kaltaista planeettaa, jonka kaasukehä karkaa avaruuteen.

Kaasukehä pakenee, koska planeetan lähellä sijaitseva emotähti kärventää sitä voimakkaalla säteilyllään.

Vetykaasu muodostaa planeetalle valtavan komeettamaisen pyrstön, joka on noin 50 kertaa suurempi kuin planeetan emotähti. Tutkijat näkivätkin, miten tähti joutuu aina ajoittain tämän pilven taakse.

Tähtitieteilijät ovat aiemminkin havainneet karkaavia kaasukehiä muissa aurinkokunnissa, mutta eivät koskaan näin suuressa mittakaavassa. Tutkijat arvelevat planeetan menettäneen mahdollisesti jo kymmenesosan alkuperäisestä kaasukehästään.

Nyt tutkittu planeetta GJ 436b ei ole vaarassa menettää koko kaasukehäänsä, niin että jäljelle jäisi vain kivinen ydin. Tämä mekanismi voi silti selittää sen, miten kuumat supermaapallot ovat muodostuneet. Supermaapallolla tarkoitetaan Maata paljon suurempia kivisiä planeettoja.

Aurinkokuntamme alkuaikoina myös maapallolla on saattanut olla vetyrikas kaasukehä ja samankaltainen komeettamainen pyrstö. Löytö julkaistiin tällä viikolla Nature-tiedelehdessä.

http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2015/17

Aiheesta lisää Hubble-avaruusteleskoopin sivuilla (englanniksi)