Kaksoistähtien planeetat ovat uskottua yleisempiä

Uuden tietokonesimulaation perusteella maapallon kaltaisia kiviplaneettoja kehittyy luultua useammin kaksoistähtijärjestelmiin.

“Yli vuosikymmenen ajan astrofyysikot ajattelivat, etteivät maankaltaiset planeetat voi muodostua useimpien kaksoistähtien ympärille, eivätkä ainakaan riittävän lähelle ylläpitääkseen elämää", toteaa Ben Bromley Utahin yliopistosta.

Jotta kiviplaneettoja voi syntyä, nuoressa aurinkokunnassa risteilevien kiven kappaleiden täytyy tulla yhteen riittävän hitaasti. Liian suuri nopeus nimittäin tuhoaisi törmäävät kappaleet eikä planeettoja pääsisi koskaan muodostumaan. Aiempien tutkimusten mukaan näin näytti tapahtuvan erittäin usein kaksoistähtijärjestelmissä.

Nyt julkaistun simulaation päätulos on se, että myös kaksoistähtijärjestelmässä törmäysnopeudet voivat olla riitävän hitaita kiviplaneettojen muodostumiselle.

“On yhtä helppoa tehdä maankaltainen planeetta kaksoistähden ympärille kuin Aurinkomme kaltaisen yksittäisen tähden ympärille", Bromley kiteyttää.

Viime viikolla raportoitiin myös neljän tähden järjestelmässä olevasta planeetasta. Jo entuudestaan tunnettiin yksi toinen vastaava planeettajärjestelmä. Tutkijoiden mukaan uusi löytö viittaakin siihen, että kyseessä ei ole pelkkä harvinainen poikkeus.

Aiheesta lisää Utahin yliopisto (englanniksi)