Hiisi vieköön! Suomi sijoitti avaruuteen Hornan, jota kiertää Hiisi

Runsaan 800 valovuoden päässä sijaitseva eksoplaneetta kantaa nyt suomenkielistä nimeä Hiisi. Sen emotähti on puolestaan Horna. 

Eksoplaneettojen ja niiden emotähtien maailmanlaajuisen nimeämiskampanjan tulokset julkaistiin tänään Pariisissa. Kampanjan järjesti Kansainvälinen tähtitieteen unioni IAU.

Yli 110 osallistunutta maata sai kukin nimetä yhden planeetan ja sen emotähden. Suomelle oli annettu nimettäväksi Kolmion tähdistön suunnassa sijaitseva Auringon kaltainen tähti HAT-P-38 ja sitä kiertävä kaasuplaneetta.

Yleisöehdotusten jälkeen Suomen NameExoWorlds-kansalliskomitea valitsi saapuneista kahdestatuhannesta ehdotuksesta toiselle kierrokselle kahdeksan nimiparia. Niiden joukosta voittajaksi äänestettiin Hiisi ja Horna. Nämä nimiehdotukset lähetti Aapo Saranpää

Hiisi on tarkoittanut itämerensuomalaisessa mytologiassa pyhää paikkaa ja on myöhemmin muuntautunut viittaamaan pahansuopaan henkiolentoon. Horna puolestaan tarkoittaa manalaa itämerensuomalaisessa mytologiassa.

Mikäli samasta eksoplaneettakunnasta löydetään jatkossa uusia kappaleita, niitä nimetään samalla teemalla eli mystisiin, pyhiin tai pahansuopiin viittaavilla itämerensuomalaisen tai suomalaisen mytologian nimillä.

Hiisi ja Horna sijaitsevat 812 valovuoden etäisyydellä meistä. Horna on kirkkaudeltaan 12,6 magnitudia eli sen erottamiseen tarvitsee keskikokoisen kaukoputken. Hiisi on massaltaan noin neljäsosa Jupiterista ja kiertää Hornaa 1/20-etäisyydellä verrattuna Maan rataetäisyyteen Auringosta. Yksi Hiiden vuosi kestää 4,6 Maan vuorokautta.

Aiheesta lisää Helsingin observatorio