Elinkelpoiset planeetat ovat usein suurempia, lämpimämpiä ja vanhempia kuin Maa

Hiljattain julkaistun laskelman mukaan Linnunradassa on ainakin 100 miljoonaa elinkelpoista planeettaa.

Tuloksen perusteella elämälle sopivat planeetat taipuvat olemaan suurempia, lämpimämpiä ja vanhempia kuin maapallo.

"Joten kaikki monimutkaisen tai älykkään elämän etsinnät, jotka rajoittuvat vain maankaltaisiin planeettoihin tai maapallon kaltaiseen elämään, ovat todennäköisesti liian rajoittuneita", toteaa tutkimusta johtanut Louis Irwin Teksasin El Pason yliopistosta

Erilaisia arvioita elinkelpoisten planeettojen lukumäärästä on esitetty usein ennenkin, mutta vasta viime vuosien planeettalöytöjen ansiosta tutkijat ovat voineet tehdä kunnollisia tilastollisia analyysejä planeettojen ominaisuuksista.

Irwinin ryhmän tulosten perusteella 1-2 prosentilla eksoplaneetoista on sopivammat olosuhteet monimutkaiselle elämälle kuin esimerkiksi Jupiterin kuulla Europalla, jolla on pintansa alla suuri meri. Tulos ei siis kerro onko planeetoilla elämää, ainoastaan arvioi kuinka moni niistä voisi ylläpitää monimutkaisempaa elämää.

Linnunradassa uskotaan olevan vähintään 10 miljardia planeettaa, ja siksi Irwin kollegoineen uskoo elinkelpoisten planeettojen määrän nousevan vähintään 100 miljoonaan. Todennäköisesti luku on paljon suurempi, sillä useat muut arviot galaksimme planeettojen määrästä ovat jopa 10-100-kertaisia.

Aiheesta lisää PHL (englanniksi)