Titan-kuun liitäjästä valmistetaan prototyyppi

Saturnuksen kuu Titan saattaa jonain päivänä saada siivekkään vieraan Maasta. Nasa on tehnyt kahden yhtiön kanssa sopimuksen Titanin kaasukehässä liitävän luotaimen prototyypin rakentamisesta.

Suunniteltu Titan Winged Aerobot toimii ydinparistolla. Siinä ei ole suihkumoottoreita eikä liikkuvia siivekkeitä. Liitäjän pysyminen ilmassa perustuu ainutlaatuiseen kelluntasysteemiin, joka sallii myös pystysuuntaisen liikkeen. Laitteen kontrolloitavuus mahdollistaa sen vierailun samoilla alueilla uudestaan ja tutkimuslaitteiden jättämisen haluttuihin paikkoihin Titanin pinnalle.

Prototyypin valmistavat Global Aerospace Corp. ja Northrop Grumman Aerospace Systems. Kyse on ensimmäisen vaiheen sopimuksesta, joka kestää puoli vuotta ja on 125 000 dollardin arvoinen.

Titaniin on laskeuduttu jo kerran aiemmin. Vuonna 2005 Cassini-luotaimesta pudotettiin kuun pinnalle Huygens-yksikkö, joka lähetti muutaman tunnin ajan tietoja. Cassini jatkaa tutkimusohjelmaansa Saturnusta kiertävällä radalla vielä vuoden ajan.

Liitäjä mahdollistaisi Titanin tutkimisen huomattavasti aiempaa monipuolisemmin. Sen käyttämä teknologia olisi sovellettavissa myös muille taivaankappaleille, joilla on kaasukehä, kuten Marsille ja omalle planeetallemme.

Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)