Suomalaistutkija seurasi BepiColombon laukaisua Etelä-Amerikassa

BepiColombo-luotain laukaistiin viime yönä onnistuneesti matkaan Ariane 5 -kantoraketilla Kouroun avaruuskeskuksesta. Laukaisua oli seuraamassa myös luotaimen suomalaista osuutta johtanut Juhani Huovelin Helsingin yliopistosta. 

"Tunnelma oli oikeastaan juhlallisempi ja jännittävämpi kuin olisi ennalta arvannut", kuvailee Huovelin Tähdet ja avaruus -lehdelle. "Olin suurimmassa Jupiter-salissa. Se on amfiteatteri, josta näkee laukaisun operointikeskukseen valtavan lasin läpi.

Minuuttia ennen laukaisua sivuovet avattiin ja kaikki pääsivät parvekkeelle. "Sieltä on suora näkymä monien kilometrien päässä tapahtuvan laukaisun suuntaan. Sitten kaiuttimista kuului lähtölaskenta ranskaksi", Huovelin kertoo.

Laukaisu saatiin tehtyä heti ensimmäisellä yrittämällä, vaikka laukaisuikkuna halutulle radalle olisikin ollut auki vielä marraskuun loppupuolelle asti. Ariane 5 starttasi matkaan kello 4.45 Suomen aikaa. Laukaisun voi katsoa Youtube-videolta.

"Koska sää oli selkeä, kirkkaana loistava raketti näkyi koko matkan, kunnes se katosi pienenevänä pisteenä ja ennenkokemattoman jylinän saattamana zeniittiin", Huovelin kuvailee.

BepiColombo on yksi Euroopan avaruusjärjestön historian isoimmista projekteista, hinnaltaan yhteensä 1,65 miljardia euroa. Suomi osallistui luotaimeen yhteensä noin 20 miljoonan euron budjetilla. Se on maamme avaruushistorian suurin panostus yksittäiseen projektiin. Projekti kesti yli 15 vuotta. 

"Olin miettinyt sitäkin, miltä tuntuisi jos laukaisu olisi epäonnistunut, ja vatsaa kouri tuo ajatus", Huovelin myöntää. "Helpotuksen lisäksi oli kuitenkin jotenkin tyhjä olo. Ihan kuin olisi oma lapsi lähtenyt kotoa maailmalle. Tulihan sitä kasvatettua, jos nyt ei ihan täysi-ikäiseksi, mutta 15-vuotiaathan ovat melkein aikuisia."

Huovelin arvioi, että paikan päällä Kouroun avaruuskeskuksessa Ranskan Guayanassa oli seuraamassa laukaisua noin kymmenen suomalaista, joista suurin osa oli SIXS- ja MIXS -nimisten hyötykuormainstrumenttien tiimeistä. 

BepiColombon matka Merkuriuksen kiertoradalle kestää yli seitsemän vuotta, koska luotaimen rataa muutetaan useilla lähiohituksilla Venuksesta ja Merkuriuksesta. Luotaimesta ja sen suomalaisosuudesta kerrotaan viime perjantaina ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)