Ruotsalainen tiedelaite pääsee Kuun pinnalle ensi vuonna

Ruotsin Avaruusfysiikan instituutti on luovuttanut valmiin ASAN-tiedeinstumentin Kiinalle. Laitteisto asennetaan ensi vuonna laukaistavan Chang'e 4 -laskeutujan kuumönkijään.

Chang'e 4:n on määrä laskeutua Kuun kääntöpuolelle, Aitkenin altaan alueelle vuoden 2018 loppupuoliskolla. Alue on kiinnostava, sillä se muodostuu erittäin vanhasta ja suuresta törmäyskraatterista. Kuun kääntöpuolta eli maapallolta näkymättömissä pysyvää puolta ei ole vielä tutkittu laskeutujilla.

ASAN eli Advanced Small Analyzer for Neutrals on vain 650-grammainen laitteisto, joka mittaa suurienergisiä neutraaleja hiukkasia. Sen toiminnassa hyödynnetään aurinkotuulen hiukkasten heijastumista Kuun pinnalta. Laitteistolla tutkitaan muutoksia Kuun vuorokauden eri aikoina.

Chang'e 4 koostuu kolmesta osasta: tietolinkkinä toimivasta luotaimesta, laskeutujasta ja pienestä mönkijästä. Mönkijä perustuu vuoden 2013 lopussa Kuuhun laskeutuneeseen Jadekani- eli Yutu-mönkijään. Jadekanin matka jäi lyhyeksi teknisistä ongelmista johtuen. Lämpötilavaihtelut olivat arvioitua suurempia, ja kuupöly kulutti mönkijän niveliä.

Kuuhun aiotaan lähettää useita yksityisiä mönkijöitä jo tämän vuoden lopulla, koska Googlen Kuukilpailun aikaraja umpeutuu vuoden lopussa. Jaossa ovat yli 20 miljoonan euron palkinnot.

Kuun pinnalla haasteita mönkijöille tuo etenkin kaksi Maan viikkoa kestävä yö. Sen aikana lämpötila laskee niin alhaiseksi, että laitteiden elektroniikka vaurioituu helposti.

Aiheesta lisää IRF (englanniksi)