Nyt myös Aasian ensimmäinen luotain Marsin ympärillä

Kaksi eri puolilta maapalloa laukaistua luotainta on asettunut punaisen planeetan kiertoradalle. Sunnuntaina perille saapui Nasan Maven ja tänään Intian Mangalyaan (MOM).

Molemmat luotaimet saapuvat juuri sopivasti katsomaan, kun komeetta Siding Spring tekee lähiohituksen Marsin kanssa lokakuun puolivälissä.

Mavenin tavoitteena on selvittää, millainen ilmasto Marsissa muinoin oli ja miten vesi aikoinaan katosi naapuriplaneetaltamme.

Intian Mangalyaan eli MOM (Mars Orbiter Mission) on puolestaan kautta aikojen ensimmäinen aasialainen avaruusluotain, joka on onnistuneesti päässyt Marsin kiertoradalle.

Mangalyaan tulee tutkimaan Marsin säätä, kuvaamaan planeetan pintaa ja kartoittamaan sen mineraaleja. Luotain saattaa myös antaa vastauksen tutkijoita pitkään vaivanneeseen kysymykseen Marsin metaanin alkuperästä.

Punaiselta planeetalta havaitun metaanin on jopa epäilty kielivän mahdollisesta elämästä, mutta tulkinta on kiistanalainen.

Mavenin ja Mangalyaanin lisäksi Marsia kiertää kaksi muuta yhdysvaltalaista luotainta ja yksi eurooppalainen luotain. Lisäksi punaisen planeetan pinnalla on kaksi amerikkalaista mönkijää.

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)