Nasan uusi marsmönkijä on lähes valmiina matkaan

Nasan insinöörit ovat päässeet loppusuoralle Curiosity-mönkijän rakentamistyössä. Uusi ydinparistolla toimiva mönkijä on peräti kolmimetrinen eli kooltaan noin kaksinkertainen verrattuna vuonna 2004 Marsiin saapuneisiin Spiritiin ja Opportunityyn.

Curiosityn aiempi työnimi Mars Science Laboratory viittaa sen mukanaan kuljettamaan monipuoliseen tiedelaitteistoon. Rakennusvaiheen jälkeen vuorossa on nyt testaus, jossa mahdolliset laiteviat pyritään löytämään ja karsimaan pois.

Mönkijän laskeutumispaikkaa ei ole vielä päätetty, mutta Nasa on valinnut neljä vaihtoehtoa finaaliin. Curiosityn tärkeimpänä tehtävänä on etsiä merkkejä siitä, onko Marsissa joskus ollut mikrobitason elämää. Siksi oikean laskeutumispaikan valinta on erityisen tärkeää.

Curiosity lähetetään matkaan laukaisuikkunassa, joka avautuu 25. marraskuuta ja sulkeutuu 18. joulukuuta. Mönkijä saapuu Marsiin elokuussa ja laskeutuu lennon viimeisen osuuden käyttämällä irrotettavaa rakettipakkausta. Curiosityn suunniteltu toiminta-aika on kaksi vuotta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)