Nasan seuraava Mars-mönkijä etsii elämän merkkejä

Nasa piti perjantaina lehdistötilaisuuden, jossa se kertoi vuonna 2020 punaiselle planeetalle lähetettävästä kulkijasta.

Uuden kulkijan tiedeohjelmassa painotetaan elämän merkkien löytämistä. Kulkija pudotetaan alueelle, jossa muinainen ympäristö on saattanut olla suotuisa elämälle. Näytteitä myös säilötään siltä varalta, että joku myöhemmistä Mars-lennoista palauttaa ne Maahan.

Kuten punaista planeettaa parhaillaan tutkiva Curiosity, uusi mönkijä lasketaan alas taivasvaijerilla. Tällä kertaa laitteen laskeutumisalue on tarkemmin valittavissa. "Alus pystyy laskeutuessa kertomaan, jos se on menossa kohti turvattomaksi määritettyä aluetta ja muuttamaan suuntaa kohti lähellä olevaa turvallista maaperää", sanoo Allen Chen Nasasta. 

Laskeutumisen aikana sarja kameroita taltioi ennennäkemätöntä kuvaa muun muassa laskuvarjon avautumisesta. "Kukaan ei ole nähnyt miltä laskuvarjo näyttää, kun se avautuu Marsin ilmakehässä", kertoo Nasan David Gruel.

Mukana on myös mikrofoni, joka tuo ihmiskunnan korviin ensimmäiset Marsin äänet. Mikrofoneja on ollut aiemmillakin lennoila, mutta niitä ei ole käytetty. 

Kulkija rakennetaan pitkälti samalta pohjalta kuin hyvin toiminut Curiosity. Erot sen edeltäjään näkyvät lähinnä tieteellisissä instrumenteissa.

Mönkijä tutkii myös Marsin resurssien, kuten hapen, käytettävyyttä mahdollisilla miehitetyillä lennoilla. Sen mastossa on säätä ja pölytilannetta nuuhkivia instrumentteja ja maatutkalla luodataan pinnanalaisia geologisia rakenteita.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)