Nasa kokeilee jopa 100 kertaa nopeampaa tapaa siirtää dataa luotaimilta

Nasa on käyttänyt radiotaajuuksia avaruusluotaimissaan jo yli 50 vuoden ajan, mutta haluaa jatkossa kehittää optista avaruustietoliikennettä.

Tietoliikennelaserin tulisi pystyä lähettämään dataa avaruudesta vähintään 10-100 kertaa radiolinkkejä nopeammin.

"Radiolinkkien toimivuudesta on paljon kokemusta niin erilaisten sääolosuhteiden kuin erilaisten parannusten suhteen", kertoo Dave Israel Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

"Samanlaista kokemusta ei ole lasertiedonsiirrosta", Israel jatkaa. "LCRD-kokeella pystymme testaamaan optisen tiedonsiirron tehokkuuden kaikenlaisten kelien ja vuorokaudenaikojen suhteen."

Laser Communications Relay Demonstration eli LCRD on Kansainväliselle avaruusasemalle 2019 asennettava lasertiedonsiirtolaitteisto. Laite kokeilee tietoliikennettä Havaijin ja Kalifornian maa-asemien kanssa kahden vuoden ajan.

Aiemmin Nasa on testannut laserlinkkiä Kuuta kiertäneen LADEE-luotaimen laserlaitteistolla. Tavoitteena on laserlinkkien soveltaminen myös planeettaluotaimissa.

Hyviä puolia optisessa tiedonsiirrossa ovat pieni tarvittava sähköteho ja suuret nopeudet.

Suurin osa ongelmista liittyy lasersäteen kulkuun viimeisten 10 kilometrin matkalla ilmakehän tiheimmässä osassa. Ilmakehän epäsäännöllisyydet ja sääolosuhteet aiheuttavat ongelmia, joiden yksityiskohtia nyt halutaan selvittää.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)