Missä päin aurinkokuntaa luotaimet matkaavat juuri nyt?

Ihmiskunnalla on noin 30 luotainta Maan kiertoradan ulkopuolella. Tähtiharrastaja Olaf Frohnin tekemä yllä näkyvä kaavio esittelee, missä ne viilettivät vuoden vaihtuessa.

Frohn kertoo blogissaan, että kaavion tiedot on haettu Nasan Horizons-tietokannasta. Mukana ovat kaikki aurinkokunnan kohteita päätehtävänään tarkastelevat luotaimet, mutta eivät esimerkiksi kaikki Maan radan ulkopuolella kiertävät avaruusteleskoopit.

Mikäli luotainten paikkoja haluaa visualisoida, voi niitä tarkastella myös Nasan Eyes on the Solar System -ohjelmalla.

Suurin luotainten keskittymä löytyy Marsista, jonka kiertoradalla on peräti kuusi toimivaa luotainta ja pinnalla kaksi mönkijää. Nasan luotainten lisäksi Marsia kiertävät ESAn TGO sekä Intian MOM.

Maapallosta 1,5 miljoonan kilometrin päässä Auringon suuntaan sijaitsee niin kutsuttu Lagrangen piste 1. Sen läheisyydessä on neljä Aurinkoa ja aurinkotuulta tutkivaa tutkivaa luotainta, SOHO, ACE WIND ja DSCOVR. Lisäksi Stereo A ja B -luotaimet kiertävät Aurinkoa suunnilleen Maan rataetäisyydellä, mutta eri suunnilla.

Venuksen kiertoradalla on vain Japanin Akatsuki-luotain. Jupiteria kiertää Juno ja Saturnusta Cassini. Kääpiöplaneetta Cereksen vieraana on Dawn-luotain. Matkalla asteroidinäytteitä hakemaan ovat Japanin Hayabusa 2 sekä Nasan OSIRIS-Rex.

Kauemmaksi kuin oheinen kaavio yltää ovat ehtineet Pioneer 10 ja 11 sekä Voyager 1 ja 2. Kesällä 2015 Pluton ohittanut New Horizons matkaa kohti jäistä asteroidia, jonka se ohittaa kahden vuoden kuluttua.

Aiheesta lisää Olaf Frohn (englanniksi)