Marsista elämän merkkejä etsivän luotaimen ilmajarrutus on päättymässä

Lähes puolentoista vuoden ilmajarrutuksen päätteeksi Euroopan avaruusjärjestön Exomars Trace Gas Orbiter -alus on asettumassa lopulliselle radalle punaisen planeetan ympärille.

TGO aloitti Marsin kiertämisen lokakuussa 2016 radalla, jonka kaukaisin piste planeetasta oli 33 200 kilometrin päässä.

Aluksen vauhtia on vähitellen hidastettu käyttämällä Marsin kaasukehän yläosaa jarruttamiseen lähiohituksien aikana. Näin rata on saatu pienenemään.

Ratamuutosta havainnollistavassa kuvassa paksujen ja ohuiden harmaiden viivojen väli merkitsee puolen tunnin lyhennystä luotaimen kiertoajassa.

Sininen viiva on luotaimen tämänhetkinen rata ja punainen piste osoittaa sijaintia viime tiistaina klo 15.35 Suomen aikaa. Alus oli tuolloin hetkeä aiemmin käynyt kaikkein lähimpänä Marsia.

Punainen viiva esittää viimeistä ilmajarrutusrataa, joka saavutetaan maaliskuussa. Sitten alus ohjataan vihreällä merkitylle täysin pyöreälle radalle 400 kilometrin korkeudella planeetan pinnasta. Tällöin alkaa varsinainen tieteellinen havainto-ohjelma.

ESAn Armelle Hubault kirjoittaa avaruusjärjestön blogissa, että koska kaasukehän tiheys vaihtelee ja Marsin painovoima ei ole sama joka kohdassa, tämä on vaatinut lennonjohdolta jatkuvaa aluksen radan kontrollointia.

"Pitääksemme avaruusaluksen radalla, me lähetämme uusia komentosarjoja joka päivä. Se on hyvin vaativaa aikaa", hän kirjoittaa.

TGOn päätehtävä on mitata kaasukehästä metaanin ja muiden hivenkaasujen määriä. Tämä voi antaa viitteitä mahdollisesta elämästä planeetan pinnalla.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)