Marsin talvi irrotti Phoenix-luotaimen aurinkopaneelit

Marsia kiertävän MRO-luotaimen kuvat paljastivat, miksi Phoenix-laskeutuja ei enää talven jälkeen ole vastannut yhteydenottoyrityksiin. Tuoreen kuvan perusteella näyttää siltä, että Marsin pohjoisen pallonpuoliskon talvi on irrottanut Phoenixilta kokonaan ainakin toisen puolen aurinkopaneelit.

"Ennen ja jälkeen kuvat ovat dramaattisen erilaisia", arvioi Michael Mellon Coloradon yliopistosta. "Laskeutuja näyttää pienemmältä ja vain osa muutoksista voidaan selittää pölyn kertymisellä sen päälle. Pölyn vuoksi luotain erottuu paljon huonommin ympäröivästä maastosta."

Nasa arvioi jo etukäteen, että napa-alueelle laskeutunut Phoenix tuskin selviäisi alueen talvesta eikä laskeutujaa oltu siihen suunniteltukaan. Yhteydenottoa kuitenkin yritettiin varmuuden vuoksi viime kuukausina, jolloin valon määrä alueella kasvoi suuremmaksi kuin laskeutujan lopettaessa toimintansa marraskuussa 2008.

Phoenixin lisäksi myös Spirit-marskulkija on saattanut lopettaa lopullisesti toimintansa talven vuoksi. Marsin eteläisellä pallonpuoliskolla oleva Spirit oli huonossa kunnossa lähinnä sen päälle kertyneen pölyn vuoksi ja paikoilleen juuttuminen esti aurinkopaneelien kääntämisen parempaan kulmaan talvea varten. Viimeinen yhteydenotto Spiritiin saatiin maaliskuun lopussa eikä vähäisen valomäärän vuoksi seuraavaa odoteta ainakaan pariin kuukauteen.

Aiheesta Nasan sivuilla (englanniksi)

Laajempi kuva Phoenixin laskeutumisalueesta ennen ja jälkeen