Kuuhun aiotaan lähettää mönkijäkaksikko kuuautoa tutkimaan

PTScientists-niminen ryhmä tutkijoita ja insinöörejä haluaa saada kaksi kulkijaa Kuuhun Apollo 17:n laskeutumispaikalle. Tarkoituksena on selvittää, missä iskussa astronauttien sinne jättämä kuuauto on.  

"Onko se mikrometeoriittien riekaleiksi repimä, vai seisooko se yhä siellä samanlaisena kuin päivänä, jolloin he lähtivät pois", sanoo ryhmän kulkijaohjaaja Karsen Becker. "Tämä on meille tieteellisesti hyvin kiinnostavaa."

Tiimi osallistuu hankkeellaan 16 muun ryhmän joukossa Googlen Lunar X Prize -kilpailuun, jossa mittelöidään ensimmäisen yksityisesti rahoitetun kulkijan saamisesta Kuun kamaralle. Kilpailun aikaraja on vuoden 2017 lopussa. 

Mönkijöiden suunnittelussa on mukana autovalmistaja Audi. Kulkijaparin on tarkoitus nousta matkaan SpaceX:n Falcon raketin kyydissä noin vuoden päästä.

Nasa ohjeistaa, että Apollo-lentojen perintökohteisiin tulisi säilyttää 200 metrin välimatka ja laskeutumispaikan on oltava vähintään kahden kilometrin etäisyydellä. Becker sanoo, että he laskeutuvat 3–4 kilometrin päähän ja tutkivat kuuautoa valon eri aallonpituuksilla suoja-alueen reunalta.

Ryhmä haluaa tehdä myös muita tutkimuksia, joista yksi on Apollo 17 -astronauttien tekemien outojen painovoimamittausten tarkistaminen. Jos alkuperäiset numerot pitävät paikkansa, se saattaa tarkoittaa, että maaperän alla on laavatunneli.