Kiinan koeluotain lähetti kuvia Kuun takaa

Kiina on julkaissut perjantaina laukaisemansa Chang'e 5-T1 -luotaimen kuvia Kuun kääntöpuolelta. Luotain oli tuolloin lähellä ratansa kauimmaista pistettä Kuun vastakkaisella puolella Maahan nähden.

Oheinen kuva näyttää Kuun kääntöpuolen ja kaukana taustalla maapallon. Siitä erottuu, miten selvästi erilainen vaalea kääntöpuoli on verrattuna sen lähipuoleen, josta suuri osa on tummien mare-alueiden peittämää. Lähellä Kuun keskustaa näkyy noin 280 kilometrin läpimittainen Moskovan meri ja siitä alaspäin sijaitsee 180 kilometrin kokoinen Tsiolkovski-kraatteri, jonka keskellä on vaalea keskusvuori.

Lisäksi julkaistujen kuvien joukossa on lähinäkymä Kuun pinnalle ja enimmäkseen Tyyntä valtamerta ja Australiaa kattava kuva. Otokset todistavat, että Kiinan luotainteknologia toimii hyvin ja kuvien laatu on parantunut selvästi ensimmäisistä kuuluotaimista.

Chang'e 5 -luotainta valmisteleva testiluotain Chang'e 5-T1 laukaistiin avaruuteen 23. lokakuuta tavoitteenaan 8 vuorokautta kestävä Kuun kiertävä lento. Sen paluu Maan ilmakehään tapahtuu 31. lokakuuta kello 23.30 Suomen aikaa. Lennon avulla testataan teknologiaa, jolla Kiina aikoo toteuttaa Chang'e 5 -näytteenhakulennon Kuusta vuonna 2017.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)