Kiina julkaisi vihdoin täysikokoiset kuvat Kuun pinnalta

Kiinan avaruushallinto on viimeinkin julkaissut alkuperäisen tason kuvia Chang'e 3 -laskeutujalta ja Yutu-mönkijältä. Tähän asti kuvia on saanut lähinnä Kiinan valtiollisen uutistoimiston kautta ja ne ovat olleet yleisesti heikkolaatuisia.

Kuvagalleria on nähtävillä Kiinan NAOC-avaruustutkimuskeskuksen sivustolla, mutta helpommin käsityksen kuva-annista saa Planetary Societyn sivulta.

Julkaistujen kuvien joukossa on runsaasti Chang'e 3 -laskeutujan ottamia maisemakuvia ja zoomattuja otoksia eri suunnista. Laskeutuja otti myös kuvasarjan maapallosta vuosi sitten. Mönkijä puolestaan kuvasi Chang'e 3 -laskeutujaa eri puolilta.

Chang'e 3 -luotain laskeutui Kuun pinnalle 14. joulukuuta 2013. Sen mönkijä, nimeltään Yutu eli Jadekaniini, laskettiin Kuun pinnalle 7 tuntia laskeutumisen jälkeen.

Yutun toiminta Kuun pinnalla jäi paljon odotettua lyhyemmäksi teknisten ongelmien vuoksi. Mönkijä liikkui lopulta vain noin 110 metrin matkan Kuun pinnalla ja pysähtyi 40 metrin päähän laskeutujasta.

Laskeutuja on vieläkin toiminnassa. Viikko sitten kiinalaisviranomaiset raportoivat, että Chang'e 3 oli saanut suoritettua kaikki sille suunnitellut tehtävät.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)