Juno-luotain sai ensimmäisen lähikuvansa Jupiterista

Nasa on julkaissut ensimmäisen Juno-luotaimen ottaman lähikuvan Jupiterista.

Kuva otettiin, kun luotain 27. elokuuta ohitti läheltä Jupiterin. Lähiohitus oli ensimmäinen luotaimen heinäkuisen saapumisen jälkeen. Kuvassa näkyy osa Jupiterin pohjoisesta napa-alueesta sekä Suuri punainen pilkku.

"Vastaanotamme parhaillaan kiehtovaa alustavaa dataa", kommentoi Junon päätutkija Scott Bolton lauantaina ohituksen jälkeen. "Kestää useita päiviä saada kaikki ohituksen yhteydessä kerätty tiededata ladattua ja paljon enemmän ennen kuin alamme ymmärtää sitä."

4. heinäkuuta, kun luotain asettui Jupiterin kiertoradalle, oli sen kamera suljettuna turvallisuussyistä. Kriittisen jarrutuspolton aikana ei haluttu ottaa turhia riskejä ylimääräisistä tiedelaitteista. Nyt luotaimen ollessa kiertoradalla voidaan huomio taas kiinnittää tiedelaitteisiin.

Junon nykyisestä ellipsiradasta saa hyvän käsityksen esimerkiksi sitä demonstroivasta animaatiosta. Luotain viettää suurimman osan ajastaan kaukana planeetasta. Seuraavan lähiohituksensa yhteydessä 19. lokakuuta luotaimen on määrä jarruttaa vauhtia ja asettua 14 Maan vuorokautta kestävälle matalammalle ellipsiradalle.

Luotaimen päätehtävänä on luodata Jupiterin sisäistä rakennetta ja tutkia sen magneettikenttää. Luvassa on jännittäviä kuvapanoraamoja sekä animaatioita, mutta kuvien ottaminen ei kuulu Junon tärkeimpiin tiedetavoitteisiin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)