Historiallinen yritys laskeutua komeetan pinnalle lähestyy

Rosetta-luotaimen mukana kulkeva Philae-alus yrittää marraskuussa ensimäistä kertaa ihmiskunnan historiassa laskeutua komeetan pinnalle. Viisi aluetta on nyt valittu mahdollisiksi laskeutumispaikoiksi komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkon pinnalta.

Sopivan alueen valitseminen ei ole helppo tehtävä. Laskeutujan pitää pystyä kommunikoimaan pinnalta tehokkaasti komeettaa kiertävän Rosetta-luotaimen kanssa. Paikan täytyy olla turvallinen laskeutumiselle, joten alueella ei saa olla liikaa suuria kiviä tai jyrkkiä rinteitä.

Alueella täytyy olla myös riittävästi auringonvaloa, jotta laskeutuja voi ladata akkujaan. Toisaalta liiallinen valo voi kuumentaa alusta vaarallisen paljon. Jokainen nyt valituista alueista onkin vähintään noin puolet ajasta auringonvalossa ja on maastoltaan ainakin osittain tasainen.

Laskeutujan mukana on kymmenen erilaista mittalaitetta. Teknisten vaatimusten lisäksi sopivan laskeutumispaikan täytyy tarjota myös kaikille niille mahdollisimman hyviä mahdollisuuksia upeisiin tiedelöytöihin.

Suomi on panostanut merkittävästi sekä Rosetta-luotaimeen että Philae-laskeutujaan. Aiheesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2014.