Hayabusa2:n ensimmäiset laskeutujat pääsivät asteroidin pinnalle

Japanin Hayabusa2-luotaimen kaksi pientä laskeutujaa on päässyt Ryugu-asteroidin pinnalle. Laskeutujapari pudotettiin asteroidille 60 metrin korkeudesta perjantaina.

Jaxa on julkaissut useita laskeutujien ottamia kuvia, jotka ovat hieman liikkeen ja heijastusten sumentamia. Kuvissa erottuu Hayabusa2-luotain sekä yksityiskohtia asteroidin pinnalta. 

Laskeutujapari on ristitty MINERVA-II1-nimellä. "Uutiset ilostuttivat kovasti, kun MINERVA-II1:n lähetti radiosignaalin Ryugun pinnalta Hayabusa2-luotaimen kautta. Laskeutujan hypyn aikana ottama kuva oli rauhoittava, koska se täytti monen vuoden haaveen", kuvailee Takashi Kubota luotaintiimistä.

MINERVA-II1-laskeutujat ovat muodoltaan sylinterimäisiä, halkaisijaltaan 18 senttimetriä ja korkeudeltaan 7 senttimetriä.

Näiden nanolaskeutujien hyötykuormainstrumentteihin kuuluvat kamerat ja lämpömittarit. Ne pystyvät liikkumaan rajoitetusti asteroidin pinnalla hyppymekanisminsa ansiosta. Laskeutujilla on omat aurinkopaneelit, joten niillä on edellytyksiä toimia asteroidilla jonkin aikaa.

Hayabusa2:lla on mukanaan vielä kaksi muutakin laskeutujaa. Suurempi eurooppalainen MASCOT-laskeutuja on määrä vapauttaa 3. lokakuuta ja viimeinen MINERVA-II2-laskeutuja vasta ensi vuonna.

Tärkeimpänä Hayabusa2:n tehtävänä on hakea Ryugu-asteroidilta näyte maapallolle. Alustavasti näytteenotto on suunniteltu lokakuun toiselle puoliskolle. Luotaimen on määrä lähteä paluumatkalle joulukuussa 2019 ja palauttaa näyte kapselissa maanpinnalle joulukuussa 2020.

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)