ExoMars-laskeutuminen hetki hetkeltä

ESAn Schiaparelli-luotain yritti laskeutumista Marsiin kello 17.57 Suomen aikaa. Signaali menetettiin juuri ennen kuin laskeutujan olisi pitänyt saapua pinnalle. Onnistuessaan se olisi ensimmäinen eurooppalainen Mars-laskeutuminen. Laskeutujan kuljettanut isompi TGO-luotain on puolestaan toiminut ongelmitta ja asettunut Marsin kiertoradalle.

Ohessa tapahtumat hetki hetkeltä.

[21.38] Tiedotustilaisuudessa kerrotaan, että Mars Express -luotaimen data Schiaparellin laskeutumisesta on samansuuntaista kuin aiemmin radioteleskoopeilla vastaanotettu. Schiaparelli selvisi laskeutumisensa loppuvaiheeseen, mutta signaali hävisi sen jälkeen.

Lopullinen telemetriadata on määrä saada lennonjohdolle keskiyön jälkeen. Sen käsittelyssä kestää useita tunteja eikä ESA todennäköisesti halua kertoa siitä mitään ennen aamua.

Lehdistötilaisuus pidetään torstaina kello 11 Suomen aikaa ja näyttää todennäköiseltä, että siellä saadaan virallinen vahvistus Schiaparellin menettämiselle laskeutumisen loppuvaiheessa. Tällä hetkellä laskeutujan kohtalo on kuitenkin vielä tuntematon.

TGO-luotain on tiettävästi täysin kunnossa ja Marsin kiertoradalla.

[20.30] ESA raportoi, että Mars Express -luotaimen vastaanottamat signaalit Schiaparellilta ovat vaikeasti tulkittavia. Niistä ei ole apua laskeutujan tilan selvittämiseen.

Seuraava mahdollisuus saada signaali Schiaparellilta on 1-2 tunnin kuluttua, kun Nasan MRO-luotain kulkee laskeutujan yläpuolelta radallaan.

[19.35] TGO:n signaali vastaanotettiin! Kiertolaisluotain on siis toiminnassa.

[19.25] TGO-luotain on tulossa esiin Marsin toiselta puolelta jarrutuksensa jälkeen. Parhailleen odotetaan sen signaalia, jotta voidaan mitata, millaisella radalla se tarkalleen on.

[19.07] ESAn lennonjohto tiedottaa Twitterissä, että Mars Expressin datasta saadaan tieto vain Schiaparellin signaalin voimakkuudesta jokaisella ajanhetkellä. Tästäkin voidaan päätellä paljon. Jarrutuspolttoa laskeutumisen aikaan tehneeltä TGO:lta pitäisi saada huomenna vastaanotettua myös signaalin sisältämät telemetriatiedot eli data Schiaparellin tilasta ja mittauksista laskeutumisen aikana.

[18.50] Mars Express on aloittanut tallentamansa datan lähettämisen Maahan, vastaanotto kestää ainakin 19.30 asti.

Tietoa odotellessa ohessa on spekuloituja skenaarioita, mikä saattoi aiheuttaa Schiaprellin signaalin katoamisen:

  1. Schiaprellin laskeutumisen viime vaiheissa luotaimen antenni osoitti eri suuntaan kuin aiemmin, joten heikkoa signaalia ei vain havaittu maapallolla sijaitsevilla radioteleskoopeilla. Marsin kiertoradalla oleva Mars Express pystyy vastaanottamaan signaalin paljon tarkemmin.
  2. Schiaparellin laskeutumisen rakettimoottorit eivät startanneet suunnitellusti. Laskeutuja putosi vapaassa pudotusliikkeessä viimeisen kilometrinsä ja tuhoutui.
  3. Laskeutuja sai jarrutettua rakettimoottoreillaan, mutta tuli Marsin pinnalle joko kivikkoon tai jyrkkään rinteeseen ja vaurioitui tai kallistui ylösalaisin. Tässä tapauksessa kiertolaisluotaimetkaan eivät pysty saamaan signaalia.

[18.12] ESA tiedottaa, että signaali ei jatkunut odotetusti laskeutumisen jälkeen. Dataa analysoidaan kuitenkin vielä ja Mars Express -kiertolaisluotaimen mahdollisesti vastaanottamaa dataa odotetaan.

[18.08] Jarrutustaan jatkavalla TGO-luotaimella on toistaiseksi kaikki hyvin. Se on tiedearvoltaan huomattavasti laskeutujaa suurempi kokonaisuus.

[18.06] Ainakaan Intian radioteleskooppien kautta ei laskeutujan signaalia enää olla saatu odotetun laskeutumishetken jälkeen. Marsia kiertävät luotaimet ovat saattaneet saada signaalin, mikäli ongelma johtuisi antennin huonosta suuntauksesta laskeutujan tömähdettyä pinnalle. Tästä toivonrippeestä ei kuitenkaan saatane vahvistusta vielä tunteihin.

[18.03] Jos Schiaparelli-laskeutuja olisi päässyt pinnalle,  se vaipuisi horrokseen kello 18.13 (signaalin saapumisaika) odottamaan seuraavia luotainohituksia paristojen säästämiseksi. Vaikuttaa kuitenkin yhä todennäköisemmältä, että laskeutuja ei selvinnyt ehjänä pinnalle.

[18.01] Tilanne näyttää masentavalta, Schiaparellin laskeutumisen viimeiset vaiheet saattoivat epäonnistua.

[17.58] Viimeinen signaalin vahvistuminen kertoi jarruvarjon ja takasuojan irrottamisesta, tietoa pinnalle pääsemisestä ei ole.

[17.56] Jarruvarjon avautumisesta kertova lyhyt tauko signaalissa on havaittu.

[17.55] Laskeutuvalta Schiaparellilta on saatu signaali kovimman kaasukehäjarrutuksen jälkeen. Nähtäväksi jää, säilyykö se myös pinnalle pääsemiseen asti.

[17.52] Schiaparellin kohtalonhetket ovat ohi ja parhaillaan odotellaan signaalin saapumista.

[17.48] Marsin pinnalle on laskeuduttu onnistuneesti vasta 7 kertaa ennen tätä. ESAn Beagle 2 -laskeutuja epäonnistui vuonna 2003 eikä ESAn laskeutuminen komeetallekaan sujunut täysin suunnittelusti 2014. Onnistuminen tänään olisi tärkeää, jotta ESAlla olisi uskottavuutta tulevaisuuden isompien laskeutujien ja mönkijöiden lähettämiseen. Schiaparelli on tiedelaitteiltaan erittäin yksinkertainen laskeutuluotain ja sen päätehtävä onkin testata laskeutumista.

[17.45] Webstream-lähetys alkoi jälleen pitkän tauon jälkeen.

[17.43] Schiaparellin saapuminen Marsin kaasukehän yläosaan alkaa näillä hetkillä. Tietoa laskeutumisesta saadaan vasta aikaisintaan 10 minuuttia myöhemmin signaaliviiveen vuoksi. Animaatiota laskeutumisesta voi katsella tästä.

[17.35] Tänään ei vielä ole luvassa kuvia Mars-laskeutumisesta, sillä TGO:n vastaanottama data Schiaparellilta lähetetään maapallolle vasta huomenna. Luvassa on 15 mustavalkokuvaa laskeutumisesta. Radioteleskoopeilla saadaan tänään varmistettua vain kantoaallon vastaanottamisen avulla laskeutujan mahdollinen selviytyminen Marsin pinnalle.

[17.23] Schiaparellin laskeutumisen alkuun on enää 20 minuuttia, mutta tieto siitä saadaan vasta 9 minuuttia ja 45 sekuntia myöhemmin signaalin kulkuviiveen vuoksi. ESA ei ole jakanut uutta tietoa ja videostreamikin on yhä poikki.

[17.03] ESA on vahvistanut Twitterissä, että Schiaparelli on herännyt horroksestaan. Varmistus saatiin Intian GWRT-radioteleskoopilla.

[16.53] Livevideolähetys on jälleen tauolla kuvaustiimin kiertäessä ESOCin tiloja ja etsien haastateltavia näiden työkiireiden salliessa.

[16.46] ExoMarsin lennonjohtaja Michel Denis kertoo, että TGO:n jarrutuspoltto sujuu todella hyvin, mittausten mukaan 1,6 prosenttia suunniteltua voimakkaampana. Tämä on suunnitellun tarkkuuden sisällä.

[16.43] Saattaa olla, että Schiaparellin signaali on liian heikko vastaanotettavaksi sitä seuraavilla maanpäällisillä radioteleskoopeilla. Pääroolissa signaalin tallennuksessa ovat kuitenkin Marsin kiertoradalla olevat luotaimet, jotka välittävät sen viiveellä lennonjohdolle.

[16.39] Schiaparelli-laskeutujan signaalia ei vielä ole saatu vastaanotettua. Lennonjohto odottaa vahvistusta laskeutujan heräämisestä horroksestaan, johon se oli vaivutettu paristojen säästämiseksi.

[16.35] ESA esittelee videolähetyksessä ExoMarsin lennonjohdon tiloja ESOCissa Saksan Darmstadtissa. Ensimmäisiä tietoja Schiaparellin toiminnasta odotetaan vastaanotettaviksi Intiassa sijaitsevan radioteleskooppiryhmän kautta.

[16.28] Laskeutumisen jännittävimmät hetket koittavat Schiaparelli-laskeutujan tullessa Marsin kaasukehään ja kestävät vain 5 minuuttia ja 53 sekuntia. Ne tapahtuvat välillä kello 17.52-17.57 (signaaliviive huomioiden). Laskeutumisen vaiheita voit tarkastella tästä. Illan tapahtumien tarkka aikataulu suomeksi löytyy tästä.

[16.20] ESA piti uutiskatsauksen videolla hetki sitten, tässä vaiheessa kaikki toimii odotetusti. Seuraava katsaus pidetään kello 16.30 Suomen aikaa.