Curiosity-mönkijän porauslaitteisto on vikaantunut

Curiosity-mönkijän robottikäsivarren näytteenottopora on vikaantunut. Mönkijä ei ole kyennyt käyttämään poraa joulukuun alun jälkeen.

Tässä vaiheessa ei ole varmaa, saadaanko laitetta enää koskaan toimimaan.

Porauslaitteiston tehtävänä on mahdollistaa näytteiden kivinäytteiden ottaminen kovista kappaleista. Iskuporakone poraa 1,6 senttimetrin paksuisia reikiä 5 senttimetrin syvyyteen.

Planetary Societyn Emily Lakdawalla kertoo blogissaan yksityiskohtaisesti ongelmista ja sen ratkaisuyrityksistä tähän mennessä.

Vianmääritys on paikallistettu poran jarrumekanismiin, joka estää syvemmälle etenevää poraa liikkumasta takaisinpäin iskuporausjärjestelmän iskujen voimasta.

Vaikuttaa siltä, että pora ei pääse nyt liikkumaan ulospäin ollenkaan. Yksi epäilyksistä on, että poran sisään on mennyt palasia, jotka ovat jumiuttaneet mekaanisten osien liikkeen. 

Porausprosessia voi tarkastella vuonna 2013 kuvatusta animaatiosta, jolloin kaikki oli vielä kunnossa.

900-kiloinen mönkijä on kehittynein toisen taivaankappaleen pinnalle koskaan lähetetty robottilaitteisto, mutta sitäkin alkaa ikä vähitellen painaa.

Yksi huolenaiheista ovat pyörissä havaitut halkeamat, jotka voivat pahentua. Muita ongelmia ovat tällä hetkellä laserin ja kameran sisältävän ChemCam-instrumentin vika sekä mönkijän viimeisen tuulianturin ongelmat.

Curiosity laskeutui Marsin pinnalle elokuusta 2012. Se on ehtinyt ajaa lähes 17 kilometrin matkan. Vuonna 2004 Marsiin laskeutunut Opportunity on puolestaan edennyt punaisen planeetan pinnalla jo 44 kilometriä.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)