Cassini-luotain valmistautuu viimeiseen toimintavuoteensa

Saturnusta tutkiva Cassini-luotain on aloittamassa viimeisen toimintavuotensa. Loppu koittaa näillä näkymin 15.9.2017, kun Cassini ohjataan törmäämään Saturnukseen polttoaineen ehtymisen vuoksi.

"Olemme käyttäneet Titan-kuun painovoimaa koko lennon ajan lingotaksemme Cassinia eri radoille Saturnuksen ympärillä", selittää Cassinin lennonjohtaja Earl Maize. "Nyt käytämme Titania jälleen, jolloin Cassini pääsee tutkimaan kokonaan uusia alueita lähellä planeettaa."

Marraskuun 30. päivästä lähtien Cassini ohjataan aivan Saturnuksen päärenkaiden uloimman reunan ohi. Luotain käy lähimmillään vain 7 800 kilometrin päässä ohuesta F-renkaasta.

Viimeinen vaihe käynnistyy huhtikuussa 2017, kun lähiohitus Titanista siirtää luotaimen kulkemaan Saturnuksen ja sen renkaiden välistä. Ensimmäinen ohitus tältä alueelta tehdään huhtikuun 27. päivänä. Loppuvaiheessa kartoitetaan planeetan magneettikenttää ja painovoimaa. Tavoitteena on esimerkiksi renkaiden kokonaismassan mittaus.

Vuonna 1997 laukaistu ja 2004 Saturnuksen luo saapunut Cassini on kallein koskaan laukaistu avaruusluotain. Se on maksanut Titan-laskeutuja Huygensin kanssa yhteensä noin 4 miljardia euroa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)