Video esittelee kääpiöplaneetta Cereksen hienoimpia maisemia

Nasa ja Saksan avaruusjärjestö ovat julkaisseet uuden videon Ceres-kääpiöplaneetan kiinnostavimmista pinnanmuodoista. Kuva-animaatio perustuu Nasan Dawn-luotaimen ottamiin kuviin ja topografiakartoituksiin.

"Simuloitu ylilento näyttää monenlaisia kraatterien muotoja, joita Cereksestä on löydetty", kuvailee Ralf Jaumann DLR:stä. "Katsoja voi nähdä Occator-kraatterin jyrkät reunat. Dantu ja Yalode-kraatterit puolestaan ovat paljon tasaisemmat."

Animaatiossa hyödynnettiin 2 350 Dawn-luotaimen ottamaa kuvaa. Cereksen pinnan värieroja on liitoiteltu, jotta pinnan erilaiset alueet erottuisivat paremmin.

Dawn-luotain saapui Ceres-kääpiöplaneetan kiertoradalle maaliskuussa 2015. Ceres on 950 kilometrin läpimitallaan asteroidivyöhykkeen suurin kappale. Se kiertää Aurinkoa radalla, joka on 2,6-3,0-kertaisella Maa-Aurinko-etäisyydellä.

Luotaimen rataa laskettiin vähitellen. Suurin osa animaatiosta perustuu 1 450 kilometrin korkeudelta otettuihin kuviin. Joulukuusta lähtien Dawn on ollut lopullisella radallaan 375 kilometrin korkeudessa. Sieltä otettujen kuvien erotuskyky on pinnalla 35 metriä.

Aiheesta lisää DLR (englanniksi)