Tähtienvälinen komeetta Borisov syntyi äärimmäisessä kylmyydessä

ALMA-teleskoopilla on päästy kurkistamaan, mistä aurinkokuntamme ulkopuolelta saapunut komeetta Borisov on tehty. Hiilimonoksidin määrä osoittautui poikkeuksellisen korkeaksi.

Viime vuonna löydetty komeetta Borisov on kaikkien aikojen toinen tunnistettu tähtienvälinen vaeltaja aurinkokunnassamme. Nyt tutkijat ovat julkaisseet siitä menneenä vuonna tehdyt ALMA-teleskoopin havainnot.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme koskaan katsoneet koskaan aurinkokuntamme ulkopuolelta saapuneen komeetan sisään", sanoo Martin Cordiner Nasasta.

ALMAn tulokset osoittivat komeetan koostumuksen poikkeukselliseksi.

Teleskooppi havaitsi komeetasta irtoavan ainakin vetysyanidia ja hiilimonoksidia. Edellisen määrä oli normaaleissa lukemissa, mutta hiilimonoksidin määrä yllätti tutkijat.

Kaasua oli enemmän kuin millään muulla havaitulla komeetalla kahden Maa-Aurinko-etäisyyden päässä Auringosta. Kaikkiin aurinkokuntamme komeettoihin nähden hiilimonoksidia oli 9–26 kertaa keskimääräistä enemmän.

"Se eroaa dramaattisesti useimmista muista aiemmin näkemistämme pyrstötähdistä", sanoo Cordiner.

ALMAn havaitsema kaasu on peräisin komeetan hiilimonoksidijäästä, jota avaruudessa muodostuu vain alle −250 celsiusasteen lämpötiloissa. Jos havaitut kaasupitoisuudet heijastelevat Borisovin syntysijan koostumusta, se on saattanut saada alkunsa eri tavalla kuin omat komeettamme, sanoo Cordiner.

"Se on voinut muodostua kaukaisen planeettakunnan äärimmäisen kylmällä ulkolaidalla."

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)