Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Plutossa on ensimmäistä kertaa nähty pilviä

09.03.2016Sakari Nummila
Ylhäällä himmeä nuoli näyttää mahdollisen pilvimuodostelman. Alempana selvemmin erottuva pilvikandidaatti. Kuva Nasa / JHUAPL / SwRI

Nasan New Horizons -luotain on saattanut kuvata Pluton jäisen pinnan yllä leijuvia pilviä.

Jos arvio oikea, kyseessä on ensimmäinen kerta kun kääpiöplaneetalla on nähty pilviä. Samalla se myös todistaisi, että tämän pienen taivaankappaleen kaasukehä on kuviteltua monimutkaisempi.

Tällä hetkellä tiedot pilvien löytymisestä perustuvat New Scientist -lehden ja tutkijoiden välisiin sähköposteihin. Havainnosta ei ole julkaistu virallista tiedotetta tai tutkimusta. Tämä viittaa siihen, etteivät tutkijat ole vielä täysin varmoja pilvitulkinnan oikeellisuudesta.

Jo aiemmin tiedettiin, että Plutossa on utua. Hiljattain raportoitiin myös Pluton lumihuippuisista vuorista. Pilvien olemassaolo ei siis olisi varsinainen yllätys.

Pilvikandidaatit löytyivät kuvista, jotka ovat ilmeisesti vasta hiljattain saatu New Horizons -luotaimelta. Alus teki lähiohituksen Pluton kanssa viime vuoden heinäkuussa, mutta hitaan yhteyden takia havaintojen siirto saadaan luultavasti valmiiksi vasta tämän vuoden loppupuolella.

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)

Avainsanat: Pluto, Pilvi, utu, New Scientist, kaasukehä