Pluton meri saattaa olla täynnä ammoniakkia

Kääpiöplaneetta Pluton pinnan alla näyttää olevan paljon nestemäistä vettä. Tuoreen arvion mukaan meri olisi kuitenkin elinkelvoton sen suuren ammoniakkipitoisuuden takia.

"New Horizons -luotain on havainnut paljon ammoniakkia Pluton suuressa kuussa Kharonissa ja yhdessä Pluton pienistä kuista. Joten sitä on lähes varmasti myös Pluton sisällä", uskoo William McKinnon Washingtonin yliopistosta.

"Arvelen, että meri on jokseenkin myrkyllinen, erittäin kylmä, suolainen sekä todella ammoniakkirikas - lähes siirappia", McKinnon sanoo.

McKinnon epäilee, ettei Pluton mahdollinen meri olisi kovinkaan mukava paikka elämälle. “Elämä pystyy sietämään monia asioita. Se voi sietää suurta suolaisuutta, äärimmäistä kylmyyttä ja äärimmäistä kuumuutta. Mutten usko, että se pystyy sietämään sitä määrää ammoniakkia jonka Pluto tarvitsee estääkseen sen merta jäätymästä - ammoniakki on loistava jäätymisen estäjä."

McKinnon myös muistuttaa, että Pluton meren olemassaolo tarvitsee vielä lopullisen varmistuksen. "Kaikki nämä ajatukset Pluton sisällä olevasta merestä ovat uskottavia, mutta ne ovat päätelmiä, eivät suoria havaintoja."

Aiheesta lisää Washingtonin yliopisto (englanniksi)