Pluton jäätulivuoresta julkaistiin tarkin kuva tähän mennessä

New Horizons -luotaimen Pluto-ohituksen aikana kuvaama otos jäätulivuoreksi epäillystä pinnanmuodosta on julkaistu täydessä koossaan.

Epävirallisesti Wrightin veljesten mukaan nimetty Wright Mons on halkaisijaltaan noin 150 kilometriä. Sen reunojen korkeus on neljä kilometriä. Mikäli kyseessä on tulivuori, se on todennäköisesti suurin lajissaan aurinkokunnan ulkolaidalla.

Kuva otettiin 34 000 kilometrin etäisyydeltä ja sen erotuskyky on 650 metriä. Otos on osa laajinta Pluton kokonaiskuvapanoraamaa.

Tutkijoita kiinnostaa lähikuvassa, miksi punaisena näkyvää ainetta on vain niin harvoilla alueella. Wright Monsin alueelta löytyy ainoastaan yksi törmäyskraatteri, mikä kertoo alueen pinnan uusiutuneen suhteellisen vähän aikaa sitten. Todennäköisesti jäätulivuori on siis ollut toiminnassa suhteellisen myöhään Pluton historiassa.

Jäätulivuoret eli kryotulivuoret eroavat meille tutuista tulivuorista siinä, että niiden sisuksista pursuaa magman sijaan sohjoista jäätä ja helposti haihtuvia aineita. Kryovulkanismia uskotaan tapahtuvan ainakin Plutossa, Tritonissa ja Enceladuksella. Lisäksi sitä epäillään tapahtuvan myös Europassa, Titanissa, Ganymedeksessä ja Mirandassa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)