Pluton ja sen kuiden pinnanmuotojen nimeämiseksi avattiin kilpailu

Kansainvälinen tähtitieteen unioni IAU on avannut Nasan kanssa yhteistyössä kilpailun Pluton ja sen kuiden yksityiskohtien nimeämiseksi. Nasan New Horizons -luotain ohittaa Pluton 14. heinäkuuta 2015. Luotain kuvaa kääpiöplaneetan yksityiskohtia mullistavalla tarkkuudella nykytietämykseen verrattuna.

Nimistöksi ei voi ehdottaa mitä tahansa, vaan IAU on asettanut pinnanmuotojen nimeämiseen kriteerit. Pluton nimistön tulee liittyä mytologioihin tuonpuoleisesta, aiheesta kirjoittaneista tai Plutoa sekä Kuiperin vyöhykettä tutkineista.

Kharonin nimistön pitää liittyä avaruusmatkailuun, Styxilla jokien jumaliin, Nixillä yön jumaliin, Kerberoksella koiriin ja Hydralla lohikäärmeisiin.

Kilpailuaika päättyy jo 7. huhtikuuta. Sen jälkeen New Horizons -luotaimen tiimi käy läpi nimiehdotukset ja lähettää suosituksensa eteenpäin IAU:lle. IAU tekee lopulliset valinnat.

IAU on hakenut suurelta yleisöltä ehdotuksia myös eksoplaneettojen nimeämiseen. Uudet eksoplaneettojen erisnimet julkaistaan elokuun alkupuoliskolla.

Aiheesta lisää IAU (englanniksi)