Pluto sai suuren sydämensä kaasukehästä

Sputnik Planum -altaan täyttävä sydämen muotoinen typpijäätikkö on kasvanut vähitellen Pluton kaasukehän aineesta. Ranskalaisten tutkijoiden tekemä simulaatio selittää myös metaani- ja hiilimonoksidijään jakaumat kääpiöplaneetan pinnalla.

Pluton kesällä ohittaneen New Horizons -luotaimen tulosten perusteella typpi- ja hiilimonoksidijäätä esiintyy pääasiassa Sputnik Planumissa. Metaanijää on puolestaan jakautunut lähes koko kääpiöplaneetan alueelle.

Selvittääkseen jäätyyppien jakaumaa Tanguy Bertrand ja François Forget Sorbonnen yliopistosta antoivat mallissaan Pluton kaasukehän vuorovaikuttaa pinnan kanssa 50 000 vuoden ajan. Tämä vastaa 200 kääpiöplaneetan kierrosta Auringon ympäri.

Sekä typpi- että hiilimonoksidikaasu härmistyivät Sputnik Planumiin. Sen neljä kilometriä syvässä altaassa kaasukehän paine on riittävän suuri estämään kaasujen haihtumisen. Sen sijaan metaanijäätä, jonka haihtuvuus on vähäisempi, esiintyi havaintojen mukaisesti myös muualla Pluton pinnalla.

Mallinnus osoittaa, ettei Pluto tarvitse joissakin aiemmissa tutkimuksissa ehdotettua sisäistä typpijään varastoa jäätikön ylläpitämiseen. Pelkkä kääpiöplaneetan pinnanmuotojen vuorovaikutus kaasukehän kanssa riittää.

Aiheesta lisää Science (englanniksi)